Какво е бъдещето на “умните договори” и къде е връзката между технологиите и правото.

 

Адв. Полина Терзийска, управляващ партньор в Адвокатско Дружество Терзийска и Партньори, в TV Европа.

 

Какви са основните и най-важните аспекти по темата и къде е пресечната точка, така наречната симбиоза между технологиите и правото. Това попита водещият на Business Daily, Димитър Вучев, госта си адв. Полина Терзийска, управляващ партньор в Адвокатско Дружество Терзийска и Партньори. Правото само по себе си е последваща реакция на редица бизнес процеси на които ставаме свидетели, бе отговорът на адв. Терзийска. Рефенция за това бе направена към нови технологични процеси като smart contracts, blockchain и други.

 

Технологи и Право. Къде е връзката?

 

Терзийска и Партньори | Aдвокатско Дружество в София България | Дигитално Право, Интернет Право, Корпоративно Право, Бизнес Право, Търговско Право, Търговски Договори | Адвокат Полина Терзийска

В България, към момента няма правна уредба, която да е дала дефиниции и рамки на тези нови бизнес явления. Правото разбира се е реактивно, и следва развитието на бизнес средата и иновациите. Очакванията са, че в рамките на няколко години ще има изградени регулации по тези теми. Относно така наречените smart contracts, вече ставаме свидетели на така наречите практики по изграждане на дигитална идентичност на недвижим имот. Тоест прехвърлянето на даден недвижим имот, да бъде предмент на дадена сделка в средата на блокчейн и прехвърлянето на собствеността на същият този имот да се изпълнява в с един клик. Разбира се това звучи много добре и дава много технологични предимства на подобен вид сделки, но неизменно възникват и редица въпроси, касаещи юридичската тежест и валидност на една подобна транзакция в средата на блокчейн. Ето в подобни моменти правото и технологиите има къде да наваксват в синхронизирането и регулирането на процесите, уточни адв. Полина Терзийска.

 

Какво е бъдещето на правото?

 

Цялото интервю можете да гледате тук.

ИМАТЕ КОНКРЕТЕН ВЪРПРОС? ПИШЕТЕ НИ.

6 + 2 =